Que és la ratafia

La Ratafia és un licor d’herbes tradicional, que s’estén a banda i banda dels Pirineus i fins i tot al Nord d’Itàlia. Si bé són diferents les formes que han evolucionat, allò que distingeix la Ratafia Catalana, és l’obtenció a partir de la maceració de nous verdes.

La tradició diu, que les herbes s’han de recol·lectar a començament de juny i les nous verdes. Tot amb alcohol i pels vols de Sant Joan, tot ben barrejat, amb un xic d’aigua i sucre i 40 dies a sol i serena. És en aquest punt, a on les ratafies casolanes, se sol fer servir un aiguardent anisat, que estalvia el fet d’haver de fer el xarop a base d’aiguardent i el fet d’afegir l’aigua per rebaixar el grau alcohòlic, i com ja queda prou dolç, tampoc cal afegir sucre.

I a partir de les nous, comença la màgia de la Ratafia. Infinitat d’herbes i plantes aromàtiques, alcohol, en qualsevol de les seves varietats, y deixar descansar durant uns mesos. Les receptes han anat passant de generació en generació, en molt casos eren les dones, les que conservaben  la recepta. Algunes tenen generacions, d’altres segles. El calendari de l’Ermità va recuperar una de mitjans del segle XVIII, al monestir del Caputxins a Manresa, és creu que és la més antiga amb el nom de Ratafia, que es conserva.

El nom també a anat evolucionant. Es molt provable que la maceració de nous verdes i herbes es perdi ancestralment, però de licor de nous, no es va passar directament a ratafia. Primer es va fer servir el terme llatí, Rata Fiat donat que habitualment es prenia després dels àpats, i es feia un brindis pel “tracte Fet”. D’aquí va anar derivant al nom actual, de Ratafia o Ratasia, a l’interior de Tarragona i la Plana de Lleida.

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.